Här nedan ska vi svara på några vanliga frågor om en adhd-utredning och vi hoppas att svaren ger dig den information du behöver. Att fler och fler personer genomför en adhd-utredning handlar ofta om att man vill ha svar på de frågor man ställer sig.
Som vuxen vill man ha en förklaring till varför man exempelvis hade svårt att koncentrera sig i skolan, varför man inte kunde sitta stilla och varför man exempelvis alltid handlar impulsivt och utan tankar på vilka konsekvenser varje enskild handling fått.
Det är också vanligt att föräldrar väljer att låta barnen genomföra en adhd-utredning och då som en följd av att man ser de ovan nämnda beteenden hos barnet. Det kan handla om svårigheter att hänga med i undervisningen, om hyperaktivitet, om frustration och om att barnet känner sig utanför som en följd av allt detta. En adhd-utredning ger svar – och nya vägar framåt.
Här nedan kommer svaren på de vanliga frågorna, enligt följande:
Hur lång tid tar en adhd-utredning?
Det beror på individen och på vem som utför utredningen, men allt mellan några veckor till några månader är vanligt att se. Vilka tester utförs och hur snabbt kan dessa analyseras är olika förklaringar till varför en adhd-utredning kan ta olika lång tid att genomföra.
Hur får jag en adhd-utredning utförd?
Det första steget är en remiss från vården. Nästa steg är att välja en utförare av en adhd-utredning och det finns också idag möjligheter att välja privata alternativ för detta. Inom ramarna för en utredning så sker psykologiska tester, intervjuer, undersökningar av läkare och exempelvis också – i vissa fall – utlåtanden från skolor och arbetsplatser.
Vad händer efter en adhd-utredning?
Det skapas en unik behandlingsplan där du – om du har adhd – kan få hjälp med exempelvis medicinering samt med stöd i form av terapi. Handlar det om ett barn så kan skolan bidra med att sätta in särskilda insatser och skapa en mer skräddarsydd undervisning – givetvis med rätt stöd.